In Nederland zijn zóveel inspirerende, aansprekende en simpelweg mooie bodemenergieprojecten gerealiseerd, en er komen steeds meer duurzame projecten bij! Deze zijn voor het grote publiek vaak niet zichtbaar, en dat is jammer! Tastbare voorbeelden zijn immers een goed middel om bedrijven, consumenten en lokale overheden, die (latent) geïnteresseerd zijn in bodemenergie, te informeren en te inspireren. De Open Energiedag, waar Branchevereniging Bodemenergie mede-initiatiefnemer en -organisator van is, speelt hierop in; duurzame energieprojecten in het hele land worden opengesteld voor een zo breed mogelijk publiek. Een mooie kans!
Nieuws
Bart van Meurs en Leen van Leeuwen winnen WKO Duurzaamheid Award 2023
Bart van Meurs en Leen van Leeuwen van Koppert Cress/Division Q zijn de winnaars van de WKO Duurzaamheid Award 2023. De twee ontvingen de onderscheiding voor de manier waarop zij zich inzetten voor hun WKO-systeem en de promotie van bodemenergie in het algemeen. Van...
Overheden en Omgevingsdiensten: Leer alles wat u moet weten tijdens de cursus bodemenergie
Overheden en omgevingsdiensten spelen een belangrijke rol bij het verduurzamen van onze samenleving. Bodemenergie is daarbij de meest duurzame vorm van hernieuwbare energie uit de ondergrond, die steeds vaker wordt toegepast om de gebouwde omgeving mee te verwarmen en te koelen, voor collectieve en individuele toepassingen.
Gebruikersplatform Bodemenergie maakt genomineerden WKO Duurzaamheid Award 2023 bekend
Voor de zevende keer reikt het Gebruikersplatform Bodemenergie tijdens het Nationaal Symposium op donderdag 11 mei de WKO Duurzaamheid Award uit. In aanloop hiernaar maakt het platform de genomineerden bekend. Het zijn stuk voor stuk mensen die zich met veel...
“Wie het eerst komt, wie het eerst maalt” werkt niet
De energietransitie vraagt om een vooruitziende blik en samenwerking. Daar hoort ook samenwerking in de ondergrond bij, bijvoorbeeld in het geval van renovaties in woonwijken, waar de aanleg van warmtenetten vaak samen wordt gepland met vervanging van bijvoorbeeld rioleringen. Zo’n vooruitziende blik is óók nodig bij de aanleg van bodemenergiesystemen. Dit zorgt voor een efficiënte benutting van de ondergrond als meest duurzame bron voor verwarming en koeling van de gebouwde omgeving.
Resultaat enquête normafwijkingen over het jaar 2022
Ieder jaar houdt de Commissie Gedragscode van Branchevereniging Bodemenergie een enquête over de toepassing van de normen BRL 2100, BRL 6000-21 en BRL 11.000, onder haar leden. Gevraagd wordt hoeveel projecten men het afgelopen jaar heeft uitgevoerd, hoe vaak daar externe controle heeft plaatsgevonden en of er normafwijkingen werden geconstateerd.
Even voorstellen: Willem Bastein, onze nieuwe Kwaliteitsmanager
Voor velen van u is Willem Bastein al een bekende in onze branche én als actief lid van Branchevereniging Bodemenergie. Zo is hij al enige tijd lid van de Juridische Werkgroep. Per 1 april jl. is Willem benoemd tot Kwaliteitsmanager van Branchevereniging Bodemenergie....
Natte lauwte
Nee, natte lauwte is niet de weersvoorspelling. Frank Agterberg wil het in deze column voor Warmte365 graag met u hebben over een actuele (r)evolutie. Een warmtepomp maakt gebruik van reeds aanwezige warmte in bijvoorbeeld de buitenlucht, de bodem of het grondwater. In zijn column gaat Frank in op de bodem als een heel goede, misschien wel de beste, thermische bron voor warmtepompen.
Status Wet collectieve warmtevoorziening voor marktpartijen
Er zijn al lange tijd veel vragen over het wetsvoorstel Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw), ook wel bekend als de Warmtewet 2.0. Zeker sinds de aanvulling van minister Jetten over het voornemen tot het nationaliseren van warmtenetten, op te nemen in deze wet, is er veel onrust ontstaan op de markt. Deze notitie is bedoeld om een aantal punten uit het wetsvoorstel op een rij te zetten die van belang zijn voor de marktpartijen en de bodemenergiebranche, en hier nadere uitleg aan te geven.
Korte terugblik op de ALV van 6 april 2023
Op 6 april jl. vond de algemene ledenvergadering van Branchevereniging Bodemenergie plaats, met een grote opkomst! Het was goed om elkaar weer te zien, te spreken en met elkaar van gedachten te wisselen over zaken die relevant zijn voor onze branche. Naast het officiële gedeelte van de ledenvergadering waren er ook informele tafelsessies waarbij de leden zelf in gesprek konden gaan met de voorzitters van onze werkgroepen. Hierbij een korte terugblik op een geslaagde bijeenkomst!
De gasketel verdwijnt: dit zijn straks de mogelijkheden. En welke rol heeft de gemeente?
De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog. De wet- en regelgeving rondom gasgestookte installaties is volop in beweging. Zo werd eind vorig jaar bekend dat cv-installaties vanaf 2026 langzaam worden uitgefaseerd. Bij vervanging moeten bewoners...
Afscheid van onze kwaliteitsadviseur, Beerd Volkers
Vanaf oktober 2020 heeft Beerd Volkers de functie van kwaliteitsadviseur van Branchevereniging Bodemenergie vervuld. Per 1 april gaat hij ons helaas verlaten als kwaliteitsadviseur, want vanaf die datum gaat hij 4 dagen in de week voor drinkwaterbedrijf Vitens werken. In de afgelopen periode heeft Beerd zijn expertise ingezet t.b.v. kwaliteitsborging voor een verantwoorde en duurzame inzet van de ondergrond, voor de energietransitie. Wij danken Beerd hartelijk voor zijn tomeloze inzet, grote betrokkenheid en de belangrijke bijdrage die heeft geleverd voor de bodemenergiebranche.
Actieprogramma bodemwarmte en -koude van start
De toegevoegde waarde van bodemwarmte en -koude voor het realiseren van de energietransitie doelstellingen is u als lezer ongetwijfeld meer dan bekend. Om deze toegevoegde waarde nog breder en op een effectieve manier bij relevante stakeholders onder de aandacht te brengen, heeft een aantal partijen de handen ineengeslagen om met elkaar een actieprogramma te benoemen en uit te voeren.
Provincie Gelderland ontwikkelt eigen tool voor gebruik van de ondergrond
Naar aanleiding van vragen tijdens het webinar van november 2022, heeft de provincie Gelderland een eigen tool ontwikkeld voor het inzichtelijk maken van het gebruik van de ondergrond in de provincie. Probeer het programma vooral uit en stuur ons uw vragen en opmerkingen!
NVDE: Groot belang Provinciale Statenverkiezingen
De Provinciale Statenverkiezingen zijn ontzettend belangrijk voor de energietransitie. Immers: als geen andere bestuurslaag kan de provincie helpen bij het op orde maken van netten, het vinden van ruimte voor de opwek van zonne- en windenergie of aardwarmte of het...
Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie en bodemenergie
In 2050 niet meer afhankelijk zijn van aardgas voor de verwarming van woningen en gebouwen. Dat betekent dat er in 2050 7,5 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen goed geïsoleerd moeten zijn, met duurzame energiebronnen verwarmd moeten worden en dat er schone...
Bodemenergie dempt toename stroombehoefte
Het Nederlandse energienet kraakt en piept in alle voegen. Steeds vaker lezen we berichten over het net dat niet meer op taken is berekend. In dit artikel brengen we de problematiek in beeld aan de hand van een concrete casus en doen suggesties voor mogelijke oplossingen, waarin de toepassing van bodemenergie een belangrijke rol inneemt.
Procedure aanwijzing normdocumenten Rbk 2023
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft ons geïnformeerd over de stand van zaken en de planning van de aanwijzing van normdocumenten in de Regeling Bodemkwaliteit (Rbk). Bijlage C wordt gewijzigd na inwerkingtreding van de Omgevingswet en er is een aantal normdocumenten dat eerder wordt aangewezen, gezien de urgentie. Het aanwijzen van de normdocumenten heeft urgentie en is niet afhankelijk van de Omgevingswet. Kijk hier om welke normdocumenten het gaat.
De Omgevingswet is alweer uitgesteld, tot 1 januari 2024. Wat betekent dat voor ons?
De Omgevingswet is (alweer) uitgesteld, deze keer tot 1 januari 2024! Er gaan nu al meerdere stemmen op om de inwerkingtredingdatum vast te leggen. Het continue uitstel heeft namelijk ook nadelige gevolgen voor de overheden en de markt.
Webinar EZK: Warmte uit de bodem onmisbaar voor klimaatdoelen
Op woensdag 25 januari 2023 organiseerde EZK tijdens het EZK Energy event een interessant webinar getiteld ‘Hernieuwbare warmte, de nieuwe warmtewet, de nieuwe WIS-subsidie en de praktijk’. Frank Agterberg (Branchevereniging Bodemenergie) en Janine Verweij (Geothermie Nederland) gaven tijdens het webinar hun visie op de samenhang tussen bodemenergie, warmtepompen en geothermie in de praktijk. We zijn al goed op weg, maar om de klimaatdoelen te behalen, moeten we nog meer versnellen. De bodemenergie- en geothermiesector zijn er klaar voor, maar er is méér nodig.
Gratis toegang voor onze leden: vakbeurs Duurzaam Verwarmd
Van dinsdag 14 t/m donderdag 16 maart 2023 vindt de vakbeurs Duurzaam Verwarmd plaats, in Expo Greater Amsterdam. Tijdens het congres op 15 maart spreekt Frank Agterberg over Energie uit de bodem: een duurzame oplossing voor grote en kleine projecten
Toekomstbeeld aquathermie en bodemenergie
De Green Deal Aquathermie is in mei 2022 succesvol afgerond. De stuurgroep van het Netwerk Aquathermie heeft besloten dat het netwerkbureau tot eind 2023 wordt voortgezet. Voor vervolg wordt onderzocht op welke manier samenwerking en borging van het Netwerk...
Gecertificeerde professionals zijn hard nodig: volg een opleiding bodemenergie!
Branchevereniging Bodemenergie faciliteert dé opleidingen in Nederland ten behoeve van de certificering die verplicht is om werkzaam te mogen zijn binnen onze branche.
Webinar Hernieuwbare Warmte: Aanpak op een bedrijventerrein en praktijksamenwerking tussen bedrijven met inzet van bodemwarmte
Op woensdag 25 januari 2023 organiseert EZK een interessant webinar over hernieuwbare warmte: de nieuwe warmtewet, de nieuwe WIS-subsidie en de praktijk. Frank Agterberg (Branchevereniging Bodemenergie) en Janine Verweij (Geothermie Nederland) zijn twee van de sprekers. Zij gaan specifiek in op de samenhang met bodemenergie, warmtepompen en geothermie. Deelname aan het webinar is gratis. Komt u ook?