Vanaf 2026 wordt het verplicht om bij het vervangen van een cv-ketel op een duurzamer en zuiniger alternatief over te schakelen, met de (hybride) warmtepomp als minimale norm. Waarom de koppeling van een (hybride) warmtepomp met een bodembron zo goed werkt: een korte uitleg over een volledig aardgasvrije oplossing.
Nieuws
Bekijk de highlights van bodemenergiesystemen op zes campussen
Naar aanleiding van de workshop die het Gebruikersplatform Bodemenergie op 8 juni organiseerde, zijn zes bijzondere posters opgesteld. Deze zes posters vertellen in het kort de highlights en bijzonderheden van de bodemenergiesystemen op zes verschillende campussen in Nederland.
Basis Registratie Ondergrond
Als antwoord op grote opgaves als energietransitie, klimaatadaptatie en economische groei is de BRO ontwikkeld. Vanaf 1 juli 2022 wordt het domein grondwatergebruik operationeel. Hieronder vallen ook de open en gesloten bodemenergiesystemen.
Basis Registratie Ondergrond
Als antwoord op grote opgaves als energietransitie, klimaatadaptatie en economische groei is de BRO ontwikkeld. Vanaf 1 juli 2022 wordt het domein grondwatergebruik operationeel. Hieronder vallen ook de open en gesloten bodemenergiesystemen.
Huidige of toekomstige regels bodemenergie?
Vanuit de juridisch werkgroep zien wij regelmatig verwarring ontstaan over welke regels van toepassing zijn bij de aanvraag voor een open of gesloten bodemenergiesysteem. Kan het bevoegd gezag eisen dat de aanvrager van een bodemenergiesysteem rekening moet houden met toekomstige regelgeving?
Provincie Noord-Brabant informeert bodemenergiesector over de aanstaande beperkingen
Branchevereniging bodemenergie en Vereniging Warmtepompen hebben van de provincie Noord-Brabant deze brief ontvangen waarin de beperkingen voor gesloten bodemenergiesystemen aan de bedrijven in de branche worden aangekondigd. Zie ook de Q & A’s waarin veel van de in de aanloop besproken zaken staan.
Nationaal Congres Bodemenergie 2022
Op 7 juli 2022 zal het Vierde Nationaal Congres Bodemenergie plaatsvinden in het Koningsbergergebouw op het Utrecht Science Park. Na drie zeer succesvolle edities in 2011, 2016 en 2018, zal ook dit jaar de Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging (U.A.V.) van de Universiteit Utrecht in samenwerking met Branchevereniging Bodemenergie, Geothermie Nederland en TKI Urban Energy het congres organiseren.
Kennisuitwisseling staat centraal bij Nationaal Symposium Bodemenergie
Op donderdag 19 mei bezochten circa 100 mensen het Nationaal Symposium Bodemenergie dat door het Gebruikersplatform Bodemenergie werd georganiseerd. Naast discussie en kennisoverdracht werden ook drie bodemenergie-ambassadeurs in het zonnetje gezet waarbij één van hen de WKO Duurzaamheid Award 2022 ontving.
Het betrouwbare fundament onder de warmtetransitie: bodemenergie
Laagste CO2-uitstoot, jarenlange ervaring en strakke kwaliteitsborging Van de totale energievoorziening van woningen gaat gemiddeld 25% naar elektra. Voor verwarmen is de resterende 75% nodig. In de regionale energiestrategieën en de Transitievisies Warmte...
Diederick Hilckmann wint WKO Duurzaamheid Award 2022
Op 19 mei ontving Diederick Hilckmann, beheerder van de werktuigkundige installaties aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, de WKO Duurzaamheid Award 2022. Deze onderscheiding gaat jaarlijks naar een persoon die zich met veel toewijding inzet voor zijn of haar...
Bodemenergie als instrument tegen hittestress
Kan bodemenergie worden ingezet als maatregel tegen opwarming van de binnenstedelijke gebieden en het op een duurzame manier voorkomen van hittestress? Het antwoord is een volmondig en viervoudig ja!
Afronding succesvolle Green Deal Aquathermie
Tijdens het NAT Festival ‘Aquathermie stroomt door’ wordt de Green Deal Aquathermie op feestelijke wijze afgerond. Het NAT festival is hiermee het schakelpunt tussen het einde van de Green Deal Aquathermie en de start van een nieuwe periode. Aquathermie stroomt door!
Doe mee met de Open Energiedag op 17 september!
Er is een schat aan mooie bodemenergieprojecten in Nederland. En er komen steeds meer best case practices van warmte- en koudeopslag in de bodem bij. Die concrete voorbeelden zijn voor het grote publiek vaak niet zichtbaar, en dat is jammer! Tastbare voorbeelden zijn immers een goed middel om bedrijven, consumenten en lokale overheden, die (latent) geïnteresseerd zijn in bodemenergie, te triggeren. De Open Energiedag speelt hierop in; duurzame energieprojecten in het hele land worden opengesteld voor een zo breed mogelijk publiek. Een mooie kans!
WKO-bodemenergietool steeds vaker geraadpleegd
Steeds meer woningeigenaren willen van het aardgas af. Dit betekent een toenemende interesse voor duurzame alternatieven, zoals warmtepompen en bodemenergie. De WKO-bodemenergietool geeft een eerste inzicht op quickscan-niveau of op een locatie open- of gesloten bodemenergiesystemen kunnen worden toegepast. Het aantal aanvragen voor o.a. rapportages via de tool is de afgelopen tijd hard gestegen en er is veel nieuwe informatie beschikbaar.
Wetswijziging Waterregeling en Omgevingsregeling gerealiseerd
Naar aanleiding van en met behulp van input van onze leden, heeft (de juridische werkgroep van) Branchevereniging Bodemenergie de wetswijziging de Waterregeling en de Omgevingsregeling weten te realiseren! Dit werd al aangekondigd in de nieuwsbrief van 27 oktober 2021 en is nu officieel. De wetswijziging zorgt voor een efficiëntieslag en voorkomt daarmee mogelijke vertraging van de vergunningverlening.
Waarom bodemenergie met aquathermie voor wijkaanpak goed werkt
Het verduurzamen van Nederland is in volle gang. Bodemenergie levert al geruime tijd een belangrijke bijdrage in de energietransitie. In 2020 meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dat er zo’n 65.000 bodemenergiesystemen zijn in Nederland. Daarom zie je deze...
Waternet verwacht veel van energie uit oppervlaktewater en WKO’s
Voor de verduurzaming van onze energievoorziening hebben we uiteenlopende technieken nodig. Een van de technische mogelijkheden is de winning van energie uit oppervlaktewater, afvalwater, en drinkwater. Waternet, het publieke waterbedrijf dat zich namens Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam met de hele waterkringloop bezighoudt, onderkent de enorme potentie van deze technieken. Waternet hoopt daarom zo spoedig mogelijk via een zelfstandige organisatie de mogelijkheden in de gemeente Amsterdam concreet te maken.
Kom 19 mei naar het Nationaal Symposium Bodemenergie
Wil je in een korte tijd up-to-date worden gebracht over de actuele ontwikkelingen rondom bodemenergie? Kom dan naar ons jaarlijkse symposium Bodemenergie dat we bij a.s.r. Nederland in Utrecht organiseren.
Webinar over toepassing van bodemenergie in uw gemeente
De provincie Overijssel en het Gebruikersplatform Bodemenergie organiseren een webinar met informatie over het optimaliseren van bodemenergiesystemen in gemeentes.
Belangrijke rol van bodemenergie voor energietransitie nogmaals onderstreept
Op donderdag 7 april organiseerde Branchevereniging Bodemenergie de Themamiddag ‘Duurzaamheid Dendert Door’. Voor het eerst sinds lange tijd weer een live event! Wij zijn zeer verheugd iedereen weer te hebben ontmoet op een leerzaam evenement, in een prettige interactieve sfeer. De enthousiaste deelnemers keerden na een nuttige middag, die geheel in het teken stond van kennisuitwisseling en het zoeken naar verbinding, helemaal up-to-date en geïnspireerd huiswaarts.
Branchevereniging Bodemenergie op Congres Transitievisie Warmte in de Praktijk 13 april 2022
Van 12 t/m 14 april 2022 vindt de vakbeurs Duurzaam Verwarmd voor de 9e keer plaats. De goedbezochte vakbeurs profileert zich nog nadrukkelijker als kennisplatform door drie spraakmakende congressen te organiseren. Frank Agterberg levert namens Branchevereniging Bodemenergie en Vereniging Warmtepompen een bijdrage aan het congresprogramma. Op woensdag 13 april om 10.50 uur neemt hij de congresbezoekers mee in de rol van bodemenergie en warmtepompen in de transitievisies van gemeenten, en waar zij dan aan moeten denken.
12 mei: NAT festival ‘Aquathermie stroomt door’
Op 12 mei a.s. vind het NAT festival 2022 plaats. De organisatie heeft een aantrekkelijk programma samengesteld met de nieuwste inzichten en verhalen uit de aquathermie-praktijk, de opbrengst van de Green Deal Aquathermie (2019-2021) en nieuws over hoe NAT (Netwerk Aquathermie) de komende jaren door zal gaan.
Van de voorzitter
De verduurzaming van verwarming en koeling gaat evenzeer over verduurzaming van materialen als over die van energie. In zijn boek ‘Blip’ beschrijft Christopher O. Clugston hoe wij naast een klimaat- en energie- evenzeer een materialen-crisis hebben. Zijn conclusie dat uiterlijk in 2050 ons hele maatschappelijke systeem daardoor in zal storten kan, mag en zal gewoon niet waar zijn. Maar ook duurzame technieken zoals bodemenergie behoeven materialen die schaars zijn of zullen worden en waarvan de winning nu nog verre van duurzaam is.
Themamiddag ‘Duurzaamheid Dendert Door!’ op 7 april 2022
Na bijna twee jaar alleen maar online bijeenkomsten te hebben georganiseerd, staan wij te popelen om u weer live te mogen ontmoeten op onze Themamiddag op donderdag 7 april. Branchevereniging Bodemenergie organiseert deze bijeenkomst, die deze keer als thema heeft: ‘Duurzaamheid Dendert Door!’