Raadpleeg de Kennisbank

Kwaliteit circulatiemedium (antivriesmiddel)

U bent hier:

Achtergrond en aanleiding

In een gesloten bodemenergiesysteem wordt meestal een water-antivriesmengsel als circulatiemedium toegepast. Dit circulatiemedium zorgt ervoor dat de warmte-onttrekking bij relatief lage temperaturen kan plaatsvinden, zonder dat bevriezing in de verdamper van de warmtepomp optreedt.

Vooral bij warmtepompen zonder debiet-schakelaar worden hogere percentages antivriesmiddel toegepast (>25%). Wanneer een warmtepomp wordt beschermd door een debiet-schakelaar kan voor een minder hoge vorstbescherming gekozen worden.

De algemene kwaliteit van het circulatiemedium dient bij opleveren vastgesteld en gecontroleerd te worden. Er mogen geen ongerechtigtheden (zand of ander materiaal, PE schraapsel) aanwezig zijn en de bacteriele kwaliteit moet goed zijn. Dit laatste is vooral van belang bij lagere percentages, aangezien antivriesmiddelen een voedingsbodem voor bacterieen zijn. Bacteriele afbraak verhoogt de zuurgraad van het circulatiemedium (eventuele corrosie) en leidt tot verstopping van leidingen en filters.

Alhoewel er geen wettelijke voorschriften zijn, wordt sterk aanbevolen puur product antivriesmiddel te mengen met water en geen voorgemengde producten te gebruiken. Met name toevoegingen zoals biocides zijn namelijk persistent en toxisch en hebben bij lekkage een mogelijk groot effect.

Inhoudsopgave