Gemeenten hebben volgens Jasper Schilling, adviseur bij CE Delft, niet genoeg aandacht voor het feit dat veel woningen niet tegen hitte bestand zijn. Samen met Esther Snepvanger en Edwin van der Strate van advies- en ingenieursbureau TAUW heeft hij een handreiking met maatregelen opgesteld voor gemeentelijke warmteprogramma’s, om ervoor te zorgen dat de koeltevraag in de programma’s wordt opgenomen.
Het doel van de handreiking is dat de koeltevraag een aandachtspunt is of al is besproken als gemeenten warmteprogramma’s in 2026 klaar moeten hebben, zegt Schilling. “Ik wil dat gemeenten minimaal bewust onbekwaam zijn, maar dit onderwerp niet onbewust laten liggen. Daarnaast moet er meer aandacht zijn voor de cross-over tussen hitte in de woningen en aardgasvrij. Dit thema is pas de afgelopen jaren sterk gegroeid, en er worden tegenwoordig Kamervragen over gesteld. En dat is een goede zaak, want oververhitting in woningen kan bij kwetsbare groepen leiden tot de dood. We weten van KNMI-scenario’s dat er warmere zomers aankomen. Dan vertelt je gut feeling dat mensen meer gaan koelen. Het gebrek aan aandacht is niet heel verwonderlijk, maar die aandacht had er wel sneller moeten komen.”
Warmtepomp met een bodemlus
Zonwering en ventilatie zijn volgens Schilling de eerste oplossingen om naar te kijken om oververhitting in huizen tegen te gaan. In de Handreiking worden warmtepompen en zeer-lage temperatuur (ZLT) warmtenetten ook als oplossing genoemd wanneer je er met zonwering en ventilatie niet uit komt. Schilling: “Je zou dan het liefste een warmtepomp met een koudebron zien, dan hoef je de pomp alleen maar aan te zetten en wordt de woning gekoeld.”
Lees het volledige interview op Warmte365