Welke informatie heeft een gemeente nodig voor het verkennen, realiseren en opschalen van kleine warmtenetten? Het NPLW en de Regionale Energiestrategie (RES) West-Overijssel beschrijven het in een handige handreiking die nu beschikbaar is.
Kleine warmtenetten
Kleine warmtenetten kun je onderverdelen in mini-warmtenetten (2 tot 50 woningen) en kleinschalige warmtenetten (51 tot 1.500 woningen). De toepassingsmogelijkheden zijn veelzijdig en kleine warmtenetten zijn breed inzetbaar. In potentie zou je er miljoenen woningen mee kunnen verwarmen. Ze worden ook wel mini-warmtenetten, micro-warmtenetten, zeer kleinschalige warmtenetten of lokale warmtenetten genoemd. Het gaat om de schaal tussen de 2 en 50 woningen, bijvoorbeeld een straat, blok of pleintje. Op deze schaal nemen bewoners vaak het initiatief en is het proces kort en overzichtelijk. Belangrijk is wel dat vanaf 10 woningen stevige wettelijke eisen gelden, die gevolgen hebben voor hoe je het project organiseert.
Diverse mogelijkheden
Bij kleinschalige warmtenetten zijn de toepassingsmogelijkheden veelzijdig en kunnen de initiatiefnemers deze aanpassen aan de specifieke behoeften van verschillende locaties, zoals woonwijken, bedrijventerreinen en kleinere dorpskernen. De belangrijkste warmtebronnen binnen dit spectrum zijn: WKO-systemen (bodemenergie), aquathermie, zonthermie en zeer lokale restwarmtebronnen. Elk van deze bronnen draagt bij aan de duurzaamheid en efficiëntie van het warmtenet en biedt mogelijkheden voor maatwerkoplossingen
Kijk voor uitgebreide informatie en voor de handreiking mini- en kleinschalige warmtenetten op de website van het NPLW.
Leestip: Mini-warmtenetten als duurzame revolutie.