Bodem krijgt hoofdrol bij het aanzwengelen van de energietransitie

okt 2, 2023

Energie uit onze eigen bodem is een onmisbare schakel voor de energietransitie van de gebouwde omgeving in Nederland. Ons land is zelfs ‘wereldkampioen WKO’, aldus onderstaand artikel. Bodemenergie kan dan ook op veel manieren worden ingezet en in verschillende systemen. Bijvoorbeeld als duurzame warmtebron voor individuele gebouwen in combinatie met warmtepompen, voor collectieve systemen (warmtenetten) én als opslagmogelijkheid van energie bij bijvoorbeeld geothermieprojecten.

Om die enorme potentie wereldwijd óók verder te brengen, gaat TU Delft vanaf morgen drie dagen in gesprek met collega’s uit de hele wereld over de rol van geotechniek in de energietransitie.

Cobouw schreef een mooi artikel over dit onderwerp, naar aanleiding van de versnelde verduurzaming van de gehele campus van TU Delft. Hier wordt geothermie ingezet in combinatie van 13 WKO-systemen die in totaal 17 gebouwen van warmte en koude voorzien. Door de bodem in te zetten als bron, buffer of opslag kan de energietransitie worden opgezweept, aldus Cobouw. Geotechnici zien het belang van hun vak toenemen.

Lees het artikel hier: https://www.cobouw.nl/315945/de-bodem-krijgt-een-hoofdrol-bij-het-aanzwengelen-van-de-energietransitie