Lokale seizoensopslag biedt kansen om structurele elektriciteits- en warmte-overschotten beter te benutten en netcongestie te voorkomen. Dat blijkt uit de rapportage ‘Lokale seizoensopslag in Nederland’ die Royal HaskoningDHV schreef in opdracht van RVO en Topsector Energie. Momenteel is er nog onvoldoende aandacht voor lokale seizoensopslag, waardoor de energietransitie vertraging oploopt.
Warmtevraag is sterk seizoensgebonden: in de winter is de behoefte aan warmte groot, terwijl er in de zomer juist een overschot is aan duurzame energie. Daarnaast zorgt de groeiende elektrificatie voor een toenemende disbalans in het energiesysteem. Lokale energiesystemen kunnen deze mismatch voorkomen doordat gebouwen gekoppeld worden aan een lokale seizoensopslag die energie opslaat in de zomer om die in de winter te gebruiken. WKO’s maken gebruik van dit principe en worden al veel toegepast in nieuwbouw- en utiliteitsprojecten. De Nederlandse ondergrond biedt hier veel mogelijkheden voor. In bestaande bouw lijkt hogetemperatuuropslag een beter optie, mogelijk in combinatie met geothermie waar dat beschikbaar is.
Warmtenetten
Seizoensopslag van warmte en elektriciteit biedt een veelbelovende oplossing om structurele overschotten beter te benutten en stedelijke warmtenetten efficiënter te maken. Door deze technologieën slim toe te passen, kan de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen worden verminderd en kan een robuuster, duurzaam energiesysteem ontstaan. De komende jaren zullen experimenten en pilots moeten uitwijzen welke vormen van seizoensopslag het beste aansluiten bij de stedelijke context.
Lees het volledige artikel op de website van Stichting Warmtenetwerk.
Download hier de rapportage over lokale seizoensopslag van Royal HaskoningDHV.